Gras zaaien voor een mooi gazon; hoe doe je dat?

Als je van de zomer een mooi grasveld wilt hebben en heerlijk kunnen genieten van je tuin, dan is het nu de tijd om er werk van te maken. Zelf gras inzaaien is niet één van de moeilijkste karweitjes in een tuin en met wat voorbereiding en aandachtspuntjes om rekening mee te houden, heb je na een tijdje een mooi gazon om door een ringetje te halen.

Wat is de beste periode om een gazon in te zaaien?

Het spreekt voor zich dat gras niet optimaal kan groeien als de temperatuur rond of onder het vriespunt ligt. En ook bij extreem warme temperaturen is het niet handig om gras te gaan zaaien. De meest ideale omstandigheden om gras goed te laten groeien is als de grond voldoende opgewarmd is, maar wel vochtig. Daarom zijn de maanden april en mei bij uitstek geschikt om het gazon aan te pakken. Kies je liever voor een periode later in het jaar, ga dan voor de herfst en zaai het gras vanaf half augustus tot uiterlijk eind oktober. Check van te voren goed de weersvoorspellingen, zodat je niet voor verrassingen komt te staan als er toch nog een paar dagen nachtvorst of een hoosbui in het vooruitzicht liggen.

Kies de juiste grassoort

Er zijn vele soorten gras die gezaaid kunnen worden. Iedere grassoort heeft voor- en nadelen en specifieke eigenschappen. Grofweg kun je gras onderverdelen in drie categorieën. Gras om op te spelen, siergras en gras wat gebruikt wordt op sportvelden. Het spreekt voor zich dat iedere grassoort er anders uit ziet en het meest geschikt zijn daar waar ze voor bedoeld zijn.

Siergras bestaat uit zeer fijne grassoorten en ziet er prachtig uit, maar is niet bestand tegen intensief gebruik. Het woord zegt het al; het is echt voor de sier en niet om te gebruiken.

Gras om op te spelen is een combinatie van ruwer en fijner gras door elkaar heen. Uitermate geschikt om kinderen op te laten spelen of de hond op te laten ravotten.

Sportvelden hebben weer een heel andere grassoort nodig. Deze graszoden krijgen heel wat te verduren en bestaan uit een grof soort gras wat sterk genoeg is om op te sporten.

Zelf eenvoudige een gazon zaaien

Voordat je aan de slag gaat met het inzaaien van het gazon, zorg dan dat je het volgende gereedschap binnen handbereik hebt. Een spade en eventueel een tuinfrees, een rol en een hark.

Om het gazon zo mooi mogelijk te krijgen is het raadzaam om eerst al het onkruid te verwijderen. Ook bladeren en wortels aan de oppervlakte van het gras moet weggehaald worden.

Nu komt het meest intensieve klusje; het omspitten van de grond. Graaf niet te diep, één spadesteek is voldoende. Mocht je wortels tegenkomen, haal die er dan wel uit. Het omspitten is noodzakelijk om de vaak harde en dichtgeslibde grond weer los te krijgen en te voorzien van zuurstof. Heb je grotere oppervlakte te doen en zie je het omspitten niet zitten? Een alternatief voor het omspitten van het gazon is het gebruik maken van een tuinfrees of woelvork. Hiermee komt er wel lucht in de bodem, maar verstoor je het leven in de bodem niet.

Als het stuk grond waar het gras moet komen goed is bewerkt, kan het gevoed gaan worden. Laat je goed voorlichten welke soort meststof of compost het beste is voor jouw bodem in combinatie met het soort gras wat je wilt gaan zaaien. Kleigrond heeft bijvoorbeeld andere voeding nodig dan leemgrond.

Na het bemesten moet de grond weer aangedrukt worden. Hiervoor gebruik je een zware rol die de bodem stevig aandrukt en egaal maakt. Daarna ga je met een hark lichtjes over de bovenste laag van de grond om die weer wat los te maken. Op die manier gaat het inzaaien straks makkelijker.

Ongeveer een week nadat de omgespitte grond bemest is, kun je gaan zaaien. Over het algemeen gebruik je 3 kilo graszaden per 100m2. Kies een windstille dag uit en verdeel de zaden zo gelijk mogelijk. Hark daarna de zaadjes een beetje in en besproei het de komende dagen voorzichtig met wat water.

Bron: Tuinengras.nl