Hoe leg ik een vijver aan

Het plaatsen en aanleggen van een vijver is een tijdrovend en belangrijk proces in de inrichting van jouw tuin. Wanneer dit niet goed gedaan wordt kan het eindresultaat erg tegenvallen. Daarom heb ik meerdere tips op een rijtje gezet die jou moeten helpen bij het aanleggen van je eigen vijver.

Tip 1: Kies de locatie

De keuze van je vijver is erg belangrijk. Zo heeft de vijver baat bij zowel schaduwplekken als zon. Wanneer er overmatig veel licht krijgt zullen er veel algen te zien zijn in de vijver. Echter hebben de vijverplanten voldoende licht nodig om te kunnen groeien. Daarnaast zullen bomen en struiken rondom de vijver in de herfst hun bladeren verliezen. Wanneer deze dichtbij de vijver staan zal je vijver gedurende de herfst veel bladeren opvangen. Dit levert weer veel schoonmaakwerk op.

Tip 2: Uitgraven

Heb jij de keuze gemaakt voor het formaat van de vijver? Dan kan het graafwerk beginnen. Wil je een strakke egale vijver? Dan kan er met een schep begonnen worden om de randen loodrecht naar beneden te graven. Zo dient er ook rekening gehouden te worden met de diepte van de vijver. Zo wordt er voor het optimale effect vaak nog ongeveer 10cm plaatzand toegevoegd aan de bodem. Om het snelst te kunnen graven is het advies om van binnen naar buiten te graven.

Tip 3: Folie uitspreiden

Het is belangrijk om de vijverfolie in het midden van de vijver te leggen om het vervolgens over de hele vijver uit te spreiden. Dit kan zwaar zijn en daarom raden wij het aan om deze klus altijd met meerdere personen uit te voeren. Het is mogelijk om de folie strak te strijken, maar het is niet nodig om hem volledig strak weg te leggen. Tijdens het vullen van de vijver zal de folie automatisch verder zakken door het gewicht van het water.

Tip 4: Aankleden van de vijverrand

Zo’n kale vijverrand is natuurlijk geen gezicht. Daarom adviseren wij om deze rand aan te kleden met bijvoorbeeld stukken stenen en oeverplanten. Door de vijverrand te vullen met tuinaarde is het mogelijk om hier mooie overplanten en siergrassen in te laten groeien.