kale plekken in het gazon tegengaan

Tips om kale plekken in het gazon tegen te gaan

Een fraai en groen gazon willen we allemaal wel. Helaas krijgen we soms kale plekken die de boel flink verpesten. Gelukkig zijn deze kale plekken in de meeste gevallen te bestrijden. In deze blog bespreken we daarom de meest voorkomende oorzaken van kale plekken in het gazon en hoe je deze het beste kunt oplossen.

De oorzaken van kale plekken

Kale plekken kunnen ontstaan na een koude winter of een te zware belasting op het gras. De wortels van het gras kunnen dan afsterven, waardoor het gras uiteindelijk ook dood gaat. Maar kale plekken kunnen ook veroorzaakt worden door insecten die grasplanten eten. Deze insecten zijn eenvoudig te bestrijden met biologische bestrijdingsmiddelen.

Hoe herstel je kale plekken in het gazon?

Kale plekken in het gazon repareren kost tijd en aandacht. Je hebt een aantal spullen nodig om de klus te klaren. Hieronder hebben we een stappenplan beschreven om je op weg te helpen:

  • De eerste stap is het gazon maaien. Zo kun je beter zien waar de kale plekken zich precies bevinden.
  • Hark de grond vervolgens los. Je neemt dan ook meteen het oude gras mee wat nog op de kale plek ligt. Daarnaast werk je met een hark ook eventuele oneffenheden weg.
  • De kale plekjes vul je op met een bodem-verbeteraar.
  • Nu wordt het tijd om de kale plek in te zaaien met graszaad. Gebruik een zaadmengsel van verschillende soorten, zodat de kale plek weer zo snel mogelijk dichtgroeit. In een zaadmengsel zitten naast verschillende typen graszaadjes ook meststof om de groei te bevorderen.
  • Het zaadmengsel hark je zachtjes de grond in. Daarna druk je het stevig aan, zodat de zaadjes zich goed kunnen wortelen en ontkiemen.
  • De laatste stap is water geven. Let alleen op dat je niet teveel water geeft.

Kale plekken in het gazon voorkomen

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Kale plekken in het gazon voorkom je door te zorgen voor een goede basis. Dit betekent dat de grond de juiste pH-waarde en voeding moet hebben. Ook is het van belang dat het gras een goede structuur heeft. Het moet dus niet te vast, maar ook niet te los zitten. Houd hier dus rekening mee als je het gras erg intensief gebruikt.

Kortom, een goede verzorging is erg belangrijk voor een gezond gazon. Gebruik dus extra mest om de grond een boost te geven. Dit bemesten doe je eenmaal per jaar. Daarnaast gebruik je kalk om de pH-waarde van de grond op peil te houden.