Van jouw tuin genieten buiten de zomer

In Nederland kunnen we jammer genoeg maar een korte periode in het jaar lekker van onze tuin genieten. In de zomer maken we er gretig gebruik van, nodigen wij vrienden uit, organiseren we er een bbq, of lunchen we er gezellig met het gezin. Toch zijn er enkele manieren om ervoor te zorgen dat je ook buiten de zomer gebruik kan maken van jouw tuin. Eén van deze manieren is door een dak overkapping te plakken.

Dak overkapping: Wat is dat nou eigenlijk?

Een dak overkapping wordt meestal in de tuin geplaatst en bestaat uit twee grote delen: het geraamte en het dak. Er zijn verschillende soorten dak overkappingen waaruit je kan kiezen, zoals een stoffen, een glazen, een kunstof, of een metalen overkapping. De keuze voor het materiaal hangt af van de uitstraling die je wilt, de ruimte, en het budget.

Waarom kiezen voor een dak overkapping?

Een dak overkapping brengt vele voordelen met zich mee. Het grootste voordeel is natuurlijk dat jij jouw tuin voor een veel langere periode kan gebruiken, en er dus meer van kan genieten. Ook kan je jouw dak overkapping zodanig opzetten en inrichten dat het een onderdeel vormt van jouw huis, waardoor je net wat meer ruimte hebt. Hierdoor heb je ook wat meer opbergruimte, voor bijvoorbeeld jouw terras setjes, of je tuin gereedschappen.

Ook is een tuinoverkapping niet moeilijk te installeren, en hoeft deze ook niet veel geld te kosten. In vele gevallen heb je er zelfs geen vergunning nodig, maar ga dit toch even na voordat je er eentje bouwt!

Het is ook mogelijk je dak overkapping volledig dicht te maken, en bijvoorbeeld te voorzien van schuifdeuren. Hierdoor zou je zelfs op zonnige winterdagen lekker knusjes in de dak overkapping kunnen zitten, vooral als je ook nog eens de ruimte kan verwarmen, met bijvoorbeeld een kleine kachel.

Ook is een goed geplaatste dak overkapping duurzaam. Als je deze goed onderhoud gaan de materialen lang mee, en kun je er dus jarenlang van genieten.

De meeste van deze materialen zijn ook nog eens uv-straling bestendig, wat natuurlijk prettig (en gezonder) is.

Als laatst zorgt een dak overkapping vaak voor een meerwaarde van je huis. Vanwege het feit dat je er het hele jaar door gebruik van kan maken, wordt het ook gezien als een deel van de woonruimte. Hierdoor is het ook nog wat beter indien jij je huis gaat verkopen.

Een dak overkapping brengt vele voordelen met zich mee. Als jij langer van je tuin wilt genieten, en misschien ook nog eens een leuk plekje wilt om vrienden in te ontvangen, is het zeker een aanrader. Maar, niet vergeten: eerst nagaan bij de gemeente als je hier een vergunning voor nodig hebt!