Zo hou jij je vijver schoon

Een vijver heb je niet om tegen troebel water aan te kijken. Je wilt de vissen en andere dieren natuurlijk goed kunnen bewonderen vanuit je tuinstoel. Maar hoe houd je je vijver nou schoon? Ik geef je een paar simpele tips. 

Bodem

Je water kan nog zo helder zijn, maar als de bodem vies is dan oogt je vijver toch niet compleet schoon. Zorg daarom dat je eens in de zoveel tijd ook de bodem van de vijver reinigt. Dit kun je doen door een schepnet of vijverstofzuiger te gebruiken, maar je kunt ook de hele vijver leegpompen en de bodem helemaal schoonmaken. Zo kun je al het modder verwijderen wat is ontstaan, maar ook de steentjes op de bodem vervangen of schoonmaken.   

Planten

Sommige planten kunnen na een tijdje gaan woekeren in je vijver. Verwijder loshangende wieren en knip de vijverplanten eventueel bij. Hiervoor kun je een vijver snoeischaar gebruiken zodat je er makkelijker bij kan. Dit is een schaar met een lange stok eraan, zodat je niet het risico loopt dat je tijdens het knippen in de vijver valt. Zorg dat je je bij het knippen probeert te beperken tot dode delen van de plant en vergeet ook niet het dode blad uit de vijver te verwijderen.  

Water 

Eens in de zoveel tijd is het belangrijk om het water van je vijver te verversen. De reden hiervoor is dat je hiermee het kwaliteitsniveau van het water op peil houdt. Je hoeft hiervoor niet gelijk de hele vijver leeg te pompen. Je kunt ook een flinke laag water er uit halen en dit vervangen door vers water. Wat helpt bij het schoonhouden van het water, is een vijverfilter. Deze zorgt ervoor dat het water gefilterd wordt van vuil en zet schadelijke stoffen om tot onschadelijke stoffen. Het is wel belangrijk om af en toe de filter te reinigen, zodat deze optimaal te werk kan gaan. 

Vissen 

Vissen kunnen er ook voor zorgen dat de vijver op een gegeven moment troebel wordt. Dit kan komen doordat sommige vissen er van houden om in de bodem te wroeten. Vooral goudvissen zijn hier gek op. Vissen die dit niet doen, zijn bijvoorbeeld goudwindes. Wil je dus zeker zijn van een schone vijver en hier niet al te veel aan hoeven doen, let dan ook op bij je vissen keuze. 

Vind je bovenstaande werkzaamheden te veel moeite? Kijk dan eens of je het onderhoud van je vijver misschien wilt uitbesteden aan een externe partij.